orthopedic pain management

In de zon – Vissenaken

Traditie uit het Hageland bij U op het bord.

Adres: Aarschotsesteenweg 737, 3300 Vissenaken
E-mail: hoeve.indezon@scarlet.be
Website: www.hoeve-indezon.be

 

*Boerderij “in de zon” is een gemengd bedrijf:

Op dit moment zijn er ongeveer 120 runderen op het bedrijf. De koeien zijn geen typische melkkoeien, maar een traditioneel ras van de streek: witblauwe dubbeldoelkoeien, een met uitsterven bedreigde diersoort. De koeien grazen in de Velpe Vallei.

Wat zijn dubbeldoelkoeien?? Dit zijn de voorouders van de dikbilkoeien. De dubbeldoelkoeien werden vroeger gehouden om het werk op het land te verrichten en melk en vlees te verschaffen aan de boer en zijn gezin. Door de jaren heen zijn de boeren zich meer en meer gaan specialiseren en verdween dit traditionele ras bijna van de kaart. Tot 5 jaar geleden Europa besliste om dit ras te erkennen als “met uitsterven bedreigd”. Een belangrijk verschil met het witblauwe vleesras is dat deze koeien nog normaal kunnen kalven en er slechts uitzonderlijk een keizersnede nodig is. Sinds 2006 zijn wij erkend als “streekproduct.be”

 

Het label “streekproduct .be” staat in ons geval garant voor streekeigen productie.

Het feit dat het een gemengd bedrijf is,schept een aantal kansen. Wij kunnen werken met gesloten kringlopen op het bedrijf. Eigen mest op eigen grond, geen of zo miniem mogelijk aankoop van grondstoffen. Door het winnen van eigen eiwitten, hebben we de aankoop van soja kunnen schrappen. Sinds het najaar van 2007 werken we volledig soja vrij. Dit verkleint de ecologische voetafdruk van het bedrijf. Er hoeven voor ons geen energie verslindende kilometers gereden worden. Naast de eigen gewonnen ruwvoeders, krijgen de koeien ook nog draf(restproduct van de Hoegaardse bierproductie) en bietenpulp van de Tiense Suikerraffinaderij. De kleine hoeveelheid krachtvoeder die de koeien krijgen is uitsluitend samengesteld uit Europese grondstoffen.

De koeien zullen vanaf dit jaar instaan voor het beheer van 10 ha natuur.

 

Het rundvlees:

Meestal worden er dieren geslacht, die minstens één keer gekalfd hebben maar niet voldoende geschikt zijn voor de melkproductie. Het vlees is donker rood van kleur en vol van smaak.